luni, 22 septembrie 2014

Un sat românesc înnobilat de un baron englez


Michael Edward David Styrcea, moştenitorul boierului Ion Victor Styrcea din comuna Văleni, face, lunar, naveta Anglia – România. Fostul dispensar al comunei, care a funcţionat în perioada 1948 – 2008, retrocedat lui Michael Edward David Styrcea, a devenit, începând din anul 2009, reşedinţa acestuia din satul Văleni, jud. Neamţ. Moşia revendicată de Michael Styrcea a fost preluată de stat în anul 1949, în baza Legii de reformă agrară din anul 1945. Fostul conac boieresc a funcţionat în trecut ca şcoală pentru elevii din Tupilaţi, Dulceşti, Cîrlig, Văleni, Moreni, Munteni şi David. Refacerea clădirilor și amenajarea terenului se fac împreună cu mari arhitecți.
Reşedinţa proprie
La începutul lunii septembrie, Michael Styrcea a revenit la Văleni, pentru a vedea stadiul lucrărilor de reabilitare a clădirii în care a funcţionat şcoala. "Boierul vine foarte des în comună. Locuieşte în fostul dispensar al comunei, imobil care se află acum în proprietatea lui. Este o clădire mare, cu o suprafaţă totală de 300 de metri pătraţi, care cuprinde opt încăperi. Pe vremuri, această clădire a fost casa administratorului moşiei. După ce clădirea a intrat în patrimoniul boierului, acasta a reabilitat-o integral atât în interior, cât şi în exterior. Vizitele dese ale boierului la Văleni ne arată că este interesat să reabiliteze moştenirea lăsată de strămoşi", afirmă Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.
Michael Styrcea coordonează îndeaproape lucrările de reabilitare a fostei şcoli a comunei. "Și-a propus ca, în această vară, să finalizeze lucrările de reabilitare la jumătate din clădire. Pe viitor, doreşte să folosească această clădire în interes turistic, pentru a veni cu prieteni din Anglia. Revine de multe ori la Văleni însoţit de prieteni. De data aceasta a venit cu un prieten din America, un pictor, care nu se află la prima vizită în satul Văleni şi care este atras, cred, de frumuseţea locului", a spus primarul comunei Văleni.
La Văleni au ajuns, cu doi ani în urmă, şi renumiţi arhitecţi din Bucureşti, împreună cu reputatul Șerban Sturdza, alături de care Michael Styrcea a gândit refacerea clădirilor şi amenajarea terenului primit ca moştenire.
Boierul Styrcea a cumpărat şi fosta brutărie a satului. "Brutăria nu a aparţinut familiei Styrcea. A fost construită în 1989 şi cumpărată după 1990 de un romaşcan, cu origini în satul Văleni. Proprietarul brutăriei dorea să o modernizeze, dar nu a mai apucat. Bărbatul s-a stins la scurtă vreme după ce a intrat în posesia ei. Atunci, familia a început să caute cumpărători. Boierul a fost cel care a achiziţionat această clădire, ridicată pe terenul moşiei Styrcea", a explicat primarul Ionel Stoleru. Michael Styrcea doreşte să transforme fosta brutărie în spălătorie auto, pentru ca invitaţii care vor veni să petreacă vacanţele la Văleni să-şi curăţe maşinile după un drum lung şi parţial asfaltat.
Conacul Stircea
Boierul a refăcut proprietatea familiei, pentru că este foarte legat de locurile strămoşilor. "Boierul Styrcea simte româneşte. Poartă în buzunar un dicţionar al limbii române şi, deşi se descurcă bine în româneşte, vrea să aprofundeze limba strămoşilor", spune primarul Stoleru.
Singura nemulţumire a boierului Styrcea este legată de pământ. "Terenul arabil al boierului Styrcea este lucrat de o asociaţie agricolă din comună. Ar dori să mai cumpere pământ în comună, dar nu are de unde. Localnicii şi-au dat şi ei terenurile în arendă la asociaţii agricole şi nu sunt interesaţi să se despartă de bucata de pământ", a explicat primarul comunei Văleni.
În comuna Văleni, moştenitorul boierului Ion Victor Styrcea a intrat în posesia unei moşteniri care înseamnă 1.007 hectare de pădure, inclusiv un parc dendrologic cu specii valoroase de arbori, 50 de hectare de teren arabil şi clădiri cărora li s-au dat alte destinații în regimul comunist: şcoala, dispensarul uman şi postul de poliţie.
Styrcea – străveche familie boierească
Styrcea este o străveche familie boierească, răspândită mai mult în Bucovina şi Basarabia, apărută în documentele vremii încă din secolul al XVI-lea, ca Stîrcea sau Styrcea, a cărei linie genealogică începe în anul 1428 cu marele boier pan Dragomir Stîrcea, originar din Suceava. După desprinderea Bucovinei, în anul 1775, de Moldova, prin alipirea la Imperiul Habsburgic, Styrcea a rămas în Bucovina, asemeni altor familii boiereşti, acolo unde aveau proprietăţi.
Familia Styrcea a ajuns la Văleni prin intermediul Ecaterinei Văleanca Eni, care s-a căsătorit, în anul 1836, cu Iancu Styrcea.
Bunicul lui Michael Edward de Styrcea, Victor Ioan Styrcea, a avut trei copii: Ionel, Ilinca şi Victor. Unul dintre aceştia, Ionel Styrcea, a fost mareşal la curtea regelui Mihai şi a fost implicat în scandalul care a dus la demiterea mareşalului Ion Antonescu. După venirea comuniştilor la putere, Ionel Styrcea a fost condamnat la 15 ani de închisoare, retrăgându-se, ulterior, în exil, în Elveţia, împreună cu regele Mihai, căruia i-a fost secretar particular. Tatăl lui Michael, Victor Styrcea, a fost diplomat al României la Londra, unde s-a stabilit după cel de-al doilea război mondial.
Michael, în vârstă de 59 de ani, şi-a păstrat blazonul şi titlul nobiliar, acela de baron, ocupând o funcţie administrativă în cadrul Coroanei Regale a Marii Britanii. Este principalul donator al Filarmonicii Regale Britanice. Are doi copii gemeni, un băiat şi o fată: Alexander şi Victoria. Are cetăţenie română şi este implicat în multe acţiuni caritabile şi de sprijinire a activităţii culturale.

Reportaj preluat din Ziarul de Roman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu